Vinerea trecuta am avut placerea de a imparti aceeasi camera pentru cateva ceasuri bune cu participantii evenimentului TEDxCluj. Si a fost o adevarata placere, sincer. Stiam in mare ce este TED, dar nu stiam la ce sa ma astept de la un TEDx (x = eveniment organizat indepedent). Am aflat la scurt timp dupa ce a inceput. Am plecat de acolo cu o gramada de idei, sugestii, si impresii. Am ascultat speakerii care au fost scurti, concisi, complecsi, distractivi si seriosi in acelasi timp. Oameni extrem de deschisi, volubili, tineri, cu un bagaj de experienta  exagerat si cu o incredibila dorinta de a face knowledge transfer si a imparti perspectiva lor cu cei din sala.
O descriere a ceea ce este TED, am gasit pe site-ul Adevarului de Cluj, si nu cred ca are rost sa mai reformulez:
TED este o organizaÅ£ie non-guvernamentală care îşi propune, în principal, „să popularizeze idei care merită să fie diseminateâ€. TEDxCluj este un eveniment independent, organizat de o echipă voluntară de tineri clujeni. Anual TED organizează evenimente în care îi adună pe gânditorii momentului, pentru a vorbi în faÅ£a unor audienÅ£e bine alese. La Cluj au fost aleÅŸi, de pe o listă de aÅŸteptare, 99 de persoane. Primele conferinÅ£e au avut loc în 1984 ÅŸi au adus împreună oameni din trei lumi: tehnologie, design ÅŸi diverstisment. Misiunea lor doar sună simplu: să împărtăşească idei.
[via Adevarul de Cluj]
Ma intrebam daca o sa fie doar o alta conferinta plicticoasa, cu oameni si mai plictisiti, care au profitat de un eveniment sa scape de la birou. Imi puneam problema sa imi iau ceva de facut cu mine in timpul prezentarilor, daca acestea vor fi anoste, dar nu a fost nevoie. Am plecat de acolo cu un sentiment puternic de supra-saturare a neuronilor cu informatie si cu o decizie de a nu mai rata nici o editie TED, TEDx sau eveniment similar in momentul in care se va prezenta ocazia.
S-a vorbit despre decizii, despre schimbare, despre importanta lucrurilor marunte in contextul social din momentul acesta, despre violenta si cum putem sa o evitam, despre educatie financiara sau pur si simplu despre dezvoltare personala, si ce cai trebuie sa alegem pentru a fii fericiti cu noi insine de dimineata cand ne trezim si pana seara cand completam ciclul nostru zilnic.
Una dintre componentele importante ale unui asemenea eveniment, este partea de networking si socializare dintre participanti, invitati si organizatori. Din 99 de participanti acceptati, cei cu care am avut timp sa discut au reusit sa imi depaseasca asteptarile la modul cel mai placut posibil, si le multumesc pentru asta, stiti care sunteti si ma inclin! Am avut de asemenea ocazia si placerea sa discut one on one cu o parte din speakerii care m-au impresionat, am reusit sa imi clarific cateva nelamuriri lansate de prezentarile lor, dar prin raspunsurile lor au reusit sa nasca si mai multe intrebari, sa le raspunda in secunda urmatoare si exponential sa imi bombardeze neuronul de serviciu cu alte idei. Subiectiv cum sunt, vreau sa ii amintesc pe speakerii care m-au impresionat (in ordinea speech-urilor):
- Katie Rizvi, vicepresedintele Asociatiei Little People, care ne-a uimit cu modestia ei, si ne-a impresionat cu energia pe care o are si o emana in jurul ei,
- Kingsley Nwabia, un nigerian genial care ne-a facut sa zambim din prima secunda in care a ajuns in fata noastra si apoi ne-a uimit cu perspectiva lui asupra vietii
- Kai Frithjof Brand-Jacobsen, expert in mediere de conflicte, si unul din liderii PATRIR, un om puternic, tanar si de o carisma incredibila, excelent orator si
- Cor Geertsma, un olandez care a trecut prin diverse corporatii si pana la urma a ajuns la carma ISDC‘ului, un om care incurajeaza schimbarea, si trecerea peste frica de schimbare prezenta in fiecare din noi.
Foarte probabil ca nu am reusit nici macar sa descriu o fractiune din tot ce s-a intamplat acolo vineri, dar vreau sa va asigur ca merita sa participati in viitor la editiile urmatoare. Foarte curand vor aparea si inregistrarile video de la eveniment, si poze de la fotografii oficiali, care ne vor gadila placut urechile si ochii. Trebuie sa ma opresc aici, sa imi continui plimbarea acum. soarele este in sfarsit afara din nori, minunat de caldut si inca o data ma inclin in fata celor prezenti la eveniment ca si participanti, speakeri sau organizatori!
KUDOS!
Privim filmele de pe TED.com. In sala la TEDx Cluj a fost de 1.000 de ori mai bine.
Speech-ul, carisma, energia si emotiile transmise de speakeri, dar si calitatea celor din sala fac din eveniment mai mult decat astepti. Iar asteptarile sunt mari cand poarta brandul TED.
Iar dupa: un party! :)
Well you’ve officially been bitten by the TED bug :)
Ma bucur serios ca s-a luat initiativa si la Cluj. Felicitari tuturor celor implicati! Ideas worth spreading e intr-adevar unul dintre cele mai placute moduri de a ne dezvolta ca oameni si comunitati. La cat mai multe evenimente furtunos de reusite asadar ;)
Asteptam TEDxCluj 2nd edition
Pingback: Un scurt review al saptamanii trecute | .marius rANTing away
Pingback: TEDxCluj, Editia a 2-a | .marius rANTing away