Movies review

Zilele trecute eram disperat ca o fată mare la măritiș după niște filme calumea. Am tot auzit propuneri, și sugestii, dar două dintre ele au fost chiar ca o gură de aer curat: Das Experiment, si Die Welle.

das_experimentPrimul, Das Experiment, e un film nemÈ›esc de prin 2001, È™i urmareÈ™te un jurnalist care se înscrie într-un experiment social. Experimentul împarte un grup de oameni în două echipe, gardienii si deÈ›inuÈ›ii, grupuri care urmează să trăiasca împreuna următoarele 15 zile. ÃŽn idee, filmul se bazează pe experimentul din ’71 organizat de Universitatea Stanford, doar că introduce pe lângă ideile de bază “cerute” de experiment o dimensiune în plus: istoria Germaniei, È™i evident tot ce reiese din asta. L-am început pe la 1AM si nu m-am putut opri până la capăt. Big thumbs up de la mine.

***

die_welleAl doilea, Die Welle, acoperă o saptămână din viața unor elevi, si este tot un experiment social, bazat pe autocrație, dictatura, și evident se ajunge la fascism. Efectul celor două experimente din filmele astea este mai mult sau mai puțin același, diferența majoră între ele fiind ca primul lucrează cu un lot controlat de subiecți pe când al doilea folosește niște elevi care au posibilitatea sa se înscrie de bună voie, și nu sunt selectați in funcție de stabilitatea lor mentală, ca și în experimentul original organizat de Stanford.

Vi le recomand pe amândouă, dar numai dacă v-ați săturat si voi la fel ca mine de aceeași poveste americană over and over again, cu sau fără happy end.

3 thoughts on “Movies review

Comments are closed.