Tips and tricks la o chirie noua

A venit momentul acela al anului cand toamna reinvie Clujul, si probabil nu numai, cand aceeasi toamna aduce studentii inapoi din vacanta, si implicit reincepe goana dupa chirii pentru cei care s-au saturat de camin, sau care nu vor sa stea in caminele noastre minunate.

O chirie poate fi o a doua casa pentru unii, sau doar un motiv de nervi si mare consumator de resurse, financiare in principal, pentru altii.

In postul  de azi ma voi lega de cateva din costurile ascunse pe care le poate aduce o chirie. Primul lucru care trebuie facut dupa ce ai gasit locul in care vei locui in urmatoarele 6 – 12 luni, este verificarea cu mare atentie a facturilor pentru utilitati, si daca e apartament, pentru intretinere. Intretinerea (taxele de bloc) trebuie sa fie platita la zi, pentru a nu avea surprize cu administratorul peste o luna doua. Asta se vede de pe panoul de informare care exista la majoritatea blocurilor in casa scarilor, sau printr-o vizita la administrator. Vizita respectiva, poate sa te lumineze si in legatura cu ceilalti vecini de pe scara, daca adminisratorul are chef de povesti (ex: ala de la 4 are pisici si miroase un pic scara, vecina de la 2 se cearta de dimineata buna cu sotul, cumnatul, soacra si purcelul etc.), un eventual loc de parcare legat de apartament, undeva in zona blocului etc.  Cheltuielile care sunt legate de fondul de rulment al imobilului, ar trebui suportate de proprietar si nu de chirias.

Utilitatile la bloc, sunt uneori incluse in intretinere, alteori nu. Partea de electricitate de obicei este separat, facturile vin lunar si ar trebui platite, altfel apare taxa de debransare si rebransare la retea care nu e tocmai mica. In prima faza, citeste indexul de pe contor si da un telefon la numarul de contact de pe site-ul electrica, unde poti afla daca facturile sunt platite la zi, si cand s-a facut ultima regularizare. Electrica functioneaza pe baza de calcule estimative, in functie de consumul de pe ultimele luni, si pe consumul din ultimii ani in perioada respectiva a anului. Daca ultimul index real al contorului a fost citit cu mai mult de 3 – 4 luni in urma, il notezi pe o hartie si il spui doamnei de la ghiseu, ea iti va spune daca s-a platit tot sau nu. Daca nu s-a platit in zona indexului real, te poti trezi cu  o factura negativa, ceea ce nu e neaparat un lucru rau, sau cu o factura de cateva sute de RON pentru curentul consumat de altcineva inainte sa te muti tu acolo. Si pe timpul chiriei, e bine sa mergi tot la cateva luni (2 – 3) si sa ceri o regularizare, pentru ca modul de consum al fiecaruia e diferit si se poate intampla sa te trezesti la o regularizare intarziata cu un consum mult peste cel estimativ.

Gazul, de obicei este inclus in intretinere, mai putin atunci cand vedeti un contor mare de gaz pe scara pe langa usa. Se aplica aceleasi proceduri ca si la electrica daca nu este inclus in intretinere, reguarizare, verificare facturi, costuri imense la bransare / debransare. Site-ul cu date de contact este cel al e-On Gaz Romania. Daca exista o centrala de apartament, atentie mare la termostat. Sauna se plateste 😉  Daca nu este o centrala de apartament, aveti macar grija sa existe termostate montate pe calorifere, ca nu ai chef sa platesti pierderile de caldura de pe tot traseul de la centrala de cartier si pana la tine in casa.

Apa mai nou e pe contoare individuale, pe care le verifica administratia si vine inclusa in intretinere. Mai bine decat era pe vremuri zic eu.

Internet + Televiziune + Telefon. Astea vin la pachet de pe la UPC, RDS, Romtelecom sau providerul de cartier. Majoritatea accepta un contract nou pe numele chiriasuluideci cheltuielile mai vechi nu prea se aplica, dar se pot face economii pe viitor.

Mai apar la inceput si cheltuieli legate de casa, gen becuri lipsa prin casa, schimbat de prize, schimbat capul de dus sau colacul de toaleta, dar astea deja sunt detalii pe care le vei rezolva cand te vei bate de ele.

Daca sunt chestii majore care le-am omis, poti sa lasi un comment pentru cei care mai trec pe aici.

10 thoughts on “Tips and tricks la o chirie noua

 1. Daca vrei sa stai cu acte in regula, adica sa ai flotant pe adresa respectiva antunci sunt 2 posibilitati:

  1. Daca contractul de chirie nu e facut la un notar si legalizat (multi proprietari refuza chestia asta pentru ca ar trebui sa plateasca si impozit pe chirie => chirii mai mari) atunci trebuie sa vina cu voi de manuta la primarie pt depunerea actelor pt emiterea flotantului.

  2. Daca contractul e legalizat la notar si declarat la primarie atunci se poate merge singur pt emitere de flotant.

  Un alt cost este cel legat de aspectul apartamentului (aka zugravit & co). Cei mai multi proprietari o sa va lase sa faceti acest lucru pe cheltuiala voastra. Mai sunt cazuri rare in care contribuie si ei cu fonduri(a se citi materiale nu bani)

  Ar mai trebui sa fiti atenti la cum se inchid geamurile adica daca dupa ce ii inchis poti sa bagi degetul pe langa el (se aplica in special la geamuri cu rame vechi de lemn). Acest lucru o sa afecteze considerabil costul incalzirii.

  Un alt lucru de luat in considerare cand e vorba de incalzire este pozitionarea apartamentului in bloc (daca e pe colt, daca e in mijloc), in esenta cati pereti exteriori are – cu cat mai multi cu atat costurile de incalzire cresc. Va puteti interesa daca blocul/casa e izolat termic-> cheltuielile scad astfel cu pana la 25-30% si se simte.

  Apa. Verificati robinetele daca picura si in special daca la veceu curge apa tot timpul. Problema pote fi o simpla garnitura sau tot robinetul sa fie vechi/stricat.

  Toate astea se aduna in timp.

 2. As mai propune cateva chestii care tin de siguranta chiriasului. Daca cere o garantie, mergeti la notar si faceti o foaie de mana pe banii dati ca garantie. In cazul in care vreti sa va mutati in alta parte, sa va primiti garantia inapoi (evident, daca nu sunt pagube in contravaloarea garantiei).

  Chiar daca dai 20 – 30 de euro in plus pentru chirie pentru a face un contract de inchiriere, se poate sa merite din anumite puncte de vedere. De exemplu, pe perioada contractului proprietarul nu are voie sa va dea afara din apartament sub nici o forma. Daca proprietarul este bagacios, deranjant (genul care vine periodic sa verifice apartamentul, sau sa vada daca “faceti ordine”) puteti sa-i interziceti sa intre in apartament pe perioada contractului. Facturile le poate verifica fara sa intre in apartament, direct la administratia blocului sau la companiile cu care are contract.

  Proprietarul nu are voie sa intre in apartament pe perioada chiriei, in lipsa voastra sau fara acordul vostru!

  Tare articolul! :) Felicitari!

 3. O mica rectificare… conform noilor contracte semnate de toata lumea cu electrica regularizarea vine o dat la 3 luni… acuma faza nasoala e ca la regularizare platesti unitatea de consum la pret dublu fata de pretul la care platesti consumul estimat de tine. Asa ca e de socotit cam cat consumi pe luna si sa si declari valoarea respectiva ca sa nu te trezesti din 3 in 3 luni cu facturi care sar in aer!!!

 4. @Horea… nu trebuie mers la notar. E suficienta o foaie, scrisa si de mana daca vreti, semnata de ambele parti in prezenta a doi martori. Noi asa am facut la sfatul notarului pentru garantia data pe un teren si notarul ne-a spus ca hartia respectiva e perfect legala si valabila in orice instanta. Spre exemplu mama si in ziua de azi cand imprumuta cuiva bani are un carnetel pe care isi noteaza, semneaza si ea si cel caruia ii imprumuta plus doi martori.

 5. @Marius: la ce te referi? La faza cu rectificarea la 3 luni? Nu am link dar la noi acasa tot timpul a fost asa, cu recalcularea consumului la 3 luni. Poti merge la ei si sa intrebi si eventual, inainte, ia facturile pe ultimele 3 luni si vezi care iti este consumul mediu pe luna. Si cand te duci la ei spune ca vrei sa modifici estimarea lunara functie de cat iti iese tie consumul. Plus ca pentru lunile de toamna/iarna ar trebui sa pui consum un pic mai mare pentru ca se porneste centrala, scade ziua, creste consumul de energie.

 6. @Alexandra consumul estimativ il calculeaza ei de obicei, adica eu nu am dus estimari niciodata, si nu stiu sa o faca nimeni din cei cunoscuti, regularizarea la 3 luni e o poveste, m-am trezit la fosta chirie cu un pic mai mult de 1000 RON extra dupa ce nu au venit sa regularizeze mai bine de 9 luni, ce parea intrigant in commentul tau era costul dublu al kW’ului in momentul regularizarii…

  Tot legat de chestia la 3 luni, in locatia noua unde ma mut de la 1, nu s-a facut din martie a.c…. deci un pic peste alea 3 luni.

 7. Pentru flotant/aplicarea resedintei pe cartea de identitate nu este nevoie si de un extras de carte funciara al imobilului? Chiriasul este obligat sa plateasca impozitul pe cladire la primarie?

Comments are closed.