Rosia Montana, #OccupyConti

Ieri, un grup de activiști Roșia Montană au intrat în Hotelul Continental din Cluj-Napoca, pentru a trage un semnal de alarmă împotrivă RMGC, și pentru a salva Roșia. Comunicatul lor de presă, aici. Din start, vă spun că informațiile pe care le am în acest moment fac ca părerea mea despre Roșia Montană să fie înclinată spre începerea exploatării. [Foto: AFP/Getty Images]

De ce părerea asta? Pentru că am fost la Roșia Montană, unde:

 • am discutat cu oamenii de la RMGC,
 • am discutat ascultat activiÈ™tii, pentru că nu se putea vorbi cu ei,
 • am discutat cu câțiva săteni,
 • am văzut planurile pe care le are RMGC în direcÈ›ia ecologizării È™i dezvoltării zonei,
 • am văzut cum arată apa care curge de pe munte È™i se varsă în Aries, din cauza vechii exploatări de stat, pentru ca nimeni nu face nimic: statul nu iÈ™i asumă problema, RMGC nu are avize.

Cum zicea Chinezu la un moment dat, atâta timp cât sistemul nostru juridic permite LEGAL și de-o parte și de cealaltă să existe exploatare și în același timp proteste, se prea poate să fie vina sistemului juridic, nu? Ce ziceți dacă încercam să îl schimbăm pe ăla, sistemul juridic adică, în primă fază, pentru ca apoi să putem să discutăm, în continuare în litera legii, că până la urmă, asta avem, cu asta defilăm.

Revenind la ocuparea hotelului Continental din centrul Clujului, mi se pare o acțiune abuzivă și ilegală. În locul poliției, aș sta frumos la ușă, aș aștepta să li se termine activiștilor proviziile și benzina din generator, și când ar ieși afară, i-aș bagă frumos în dubă, i-aș duce la secție, o tură de amprente, o amendă în litera legii pentru încălcarea și vandalizarea (din câte am înțeles au scris pe pereții imobilului) a unei proprietăți private. Sunt foarte curios de rezultatele pe care le vor obține activiștii în urma acțiunii.

Stiu că în prima fază, RMGC-ul vrea să capteze toate apele care se scurg de pe munte, ape poluate, extrem de acide care se scurg în Aries de ani buni de zile, vrea să ecologizeze zonă, înainte, în timpul È™i după terminarea exploatării miniere dar încă nu are toate avizele, iar pentru asta, are deja banii de ecologizare depuÈ™i într-un cont de tip escrow la care are acces statul în cazul în care RMGC dispare peste noapte, chestie de care mă îndoiesc pentru că oamenii aia stau acolo de ani de zile ca să facă profit, nu să dispară, iar lumea minieră la nivel global nu e atât de mare încât să fie uitată o “dispariÈ›ie” de genul acesta.

Întâmplarea face că ieri seară să văd un documentar despre un alt oraș învecinat Clujului, unde din păcate nu sunt activiști, deși probabil că ar fi nevoie. Mă refer la Turda, la tonele de mercur care stau la suprafață, și la cele de dedesubt, la zecile de tone de pesticide peste care trece Autostrada A3. De ce nu se apucă activiștii să militeze și pentru zona aia? Vă las cu documentarul despre care vorbeam, filmat de Antena3, si difuzat in 6 Martie 2011.

\"Get‘}” alt=”” />

via: VideoNews

8 thoughts on “Rosia Montana, #OccupyConti

 1. nu intotdeauna, dar acum da, sunt de acord cu tine…eu pot comenta doar din ce am vazut la tv in spoturile legate de RM. oameni care practic se roaga sa se inceapa exploatarea, sa poata lucra, sa aiba ce manca. Iar cei de la oras, cu burta plina, se opun. Am spus ok, dar atunci, daca, sa zicem, va reuseste protestul si se renunta la proiect, ce-ar fi sa faceti voi toti protestatarii cheta lunara pentru intretinerea familiilor de acolo?

  • Trebuie sa introduc sistemul de like la comentarii. Ma gandeam si eu la optiunea asta la un moment dat.

   Satenii cu care am vorbit, ziceau ca cei care se opun sunt cei de la oras, iar din comunitate pensionarii, si oamenii cu bani, care pana la urma se incadreaza in clasificarea “cu burtile pline”

 2. Asa bine am ras cand am auzit ca l-au arestat pe Mihnea :).

  Sunt de acord cu tine Pery. God damnned hippies!

 3. Am niste probleme cu alternativa rmgc in sensul ca e cam cea mai proasta optiune pentru zona respectiva (locul 3 din 4 din punctul meu de vedere unde 4 e sa nu se faca nimic) insa e cea pentru care se face foarte sustinut lobby la toate nivelurile, de la blog-eri si presa pana la presedinte, mizandu-se ca oamenii vad doar contravarianta “e Romania domle, altfel nu se face nimic”. Mi se pare ca voit e impinsa in fata treaba asta cu activismul ecologic facut de “hippioti” care nu au de fapt solutii si vor sa transforme zona intr-o “vama veche”, tinandu-i pe localnici intr-o saracie lucie. Si pozitia localnicilor mi se pare trista, pentru o mana de bani pe termeni scurt isi bat joc de viitorul copiilor lor – poate sunt prea drastic dar noi ne-am invatat sa gandim doar pe termen foarte scurt , sa vrem profitul imediat fara a ne gandi la consecinte.
  Ca sa o scurtez, ca ziceam de 4 variante, eu vad pe locul 2 o alternativa ne-ecologica dar mult mai buna dpdv economic pentru Romania – exploatarea sa fie facuta de statul roman, eventual platind un pret corect catre rmgc pentru a face managementul proiectului. Iar cea mai buna varianta e evident este o dezvoltare moderna si durabila a zonei, fapt ce are beneficii din toate punctele de vedere fata de alternative (si economic si ecologic). Iti recomand for fun o lectura: http://blog.cluj.info/opinii/un-argument-economic-impotriva-exploatarii-aurului-de-la-rosia-montana/
  My 0.02$ draga Marius, rmgc e solutia doar daca vezi ce vor ei sa vezi.

 4. Am stat si am rumegat articolul lui Marcel, si mi se pare excelent scris si foarte bine argumentat. De oameni de genul asta avem nevoie. Din pacate nu vad in Romania din cele enumerate acolo, decat spiritul civic in curs de formare in acest moment si cred ca stii bine ca mai e o vreme buna pana spiritul acela civic, va fi destul de puternic incat sa nu fie nevoie de un Let’s Do It Romania 2012, si 2013 si asa mai departe.

  Nu vad in Romania din 2011 oameni care sa ia cele scrise de Marcel acolo, sa le rumege si sa le puna in practica. Sper ca ma insel, sincer sper ca ma insel, dar in acest moment vad doua optiuni mari si late acolo: 3 si 4 din comentariul tau. Am mai spus-o, si o mai zic, nu sustin RMGC orbeste, nu m-au cumparat cu lingouri in forma de ipad.

 5. un singur lucru am de obiectat, si am sa-l citez: “Si pozitia localnicilor mi se pare trista, pentru o mana de bani pe termeni scurt isi bat joc de viitorul copiilor lor “…deci prin faptul ca vor bani sa-si poata tine copii la scoala isi bat joc? sau cum isi bat joc de viitorul copiilor lor?

Comments are closed.