Norocul, prostia si românul

Discutam zilele trecute cu Adrian despre oameni, locuri de munca, antreprenori, persoane care fara prea multa scoala au cladit imperii, etc. Azi am citit la Bobby o intrebare simpla: “Cat de important e norocul?”

Pornind de la intrebare, raspunsurile o sa fie “foarte important”, “norocul si-l face omul cu mana lui”, “ce e ala? eu mi-am rupt spatele pana acum, si mai incerc…”

Stiu ca exista locuri de munca. Nu ma credeti? Dati o fuga pe la Google si cautati “Inspectoratul teritorial de munca [JUDET]” sau ”ajofm [JUDET]” ca sa gasiti pagina de web a ITM’ului respectiv AJOFM’ului din judetul vostru. E foarte posibil sa gasiti o pagina varza din punct de vedere al esteticii sau al validarii XHTML, dar asta e o alta problema. Luati frumos adresa lor, trageti o fuga pana acolo, si intrebati pe cineva de sanatate:”Ce locuri de munca aveti?“, “Ce cursuri de formare oferiti?” etc etc etc

Stiu ca romanii sunt lenesi/comozi/etc. Fiecaruia dintre noi iar i-ar conveni un program de 5 zile pe saptamana, in spatele unui birou, de la 9, cu cafeluta pana pe la 10, pauza de masa de la 13 la 14 si plecat acasa la 16 – 17 ca doar mi-am facut treaba printre turele de solitaire. (A se citi: “Am un sef idiot care iar m-a pus sa fac ceva rapoarte… Nu las pe maine, las pe poimaine ca poate nu mai trebuie… “)

Stiu ca romanii prefera sa plece in tari straine, decat sa stea aici. Am auzit de nenumarate ori, oameni care pleaca in Italia, pleaca in Spania, pleaca peste vara in America si isi rup spatele acolo, doar pentru ca “acolo se castiga mai bine” Da dom’le, castigi mai bine, lucrezi mai mult, tragi tare, vii inapoi cu niste bani, pe care ii consumi in urmatoarele 3 luni cat stai si o freci la rece la televizor, sau iti iei masina smechera (am auzit ca se poarta BMW’ul) faci ture de centru si apoi nu mai ai bani de benzina…

Stiati ca ziua de munca pentru un muncitor necalificat in constructii, poate ajunge pana la 150 – 200 RON (da da, 2.000.000 ROL)?

Dar de ce sa nu stam noi frumos in varful patului, cu berea in stanga semintele de floarea soarelui in dreapta, si cojile pe jos… Ca vine el ajutorul de somaj, sau ma suna Gicu sa imi dea un pont. Pana atunci, ies cu baietii la gratar, las un mare rahat dupa mine “cum n-a vazut Parisul” ca doar vine tampitu ala imbracat in haine portocalii sa imi stranga mie gunoiul. Chiar asa, oare cat castiga un angajat de la Rosal? Tot respectul pentru ei. Au o SLUJBA. Poate intretin o familie…

Concluzia, sau mai bine zis parerea mea e ca norocul e o chestie care ti-o faci cu mana ta 90% din timp, si poate la un moment dat e o chestie externa… dar destul de rar.

Cand vreti sa incepem discutia despre toate cartierele cu vile vilute castele si palate?

6 thoughts on “Norocul, prostia si românul

  1. ideea e că unii sunt chiar proşti, şi nu realizează când au prins ambele ciori (din zicala: nu da cioara din mână, pe aia de pe gard). cred că totul se trage de la educaţie.

    A.Faith’s last blog post..O umbră

  2. @ania: tot e mai mult decat nimic. Dar de unde stii?

    @A.Faith: Sunt total de acord la partea cu educatia, dar trebuie facuta o mica diferentiere aici intre cei 7 ani de acasa si partea de scoala… ca sunt multi cu facultate care sunt in situatia aia… :(

  3. salariile de la rosal sunt platite printr-o anumita banca comerciala romana :)) si cunosc persoana care le indesa cu forta banii pe card anul trecut. de atunci probabil au mai crescut salariile. mie suma mi se pare rezonabila pentru munca depusa :)

    ania’s last blog post..green grass

  4. PAREREA MEA: Norocul e o chestie care depinde de factorii externi in proportzie de 10%-100%.

    Si dah … e chestia ca la noi “nu se plateste”. Problema majora e ca unii patroni a auzit ca cica si daca se munceste de la 8 la 8 tot atata se plateste. Asa ca nu’i condamn de loc pe idiotzii care a ales sa mearga in strainatatzuri si sa-si rupa spatele acolo. BRAVO LOR.

    Mie mi-e de idiotii care a ramas icea, munceste de la 8 la 8 si NU ia cat angajatzii aia de la Rosal.

    RASPUNS LA INTREBARE: Pe mine nu ma intere. Vile, vilutze + castele e de prost gust, da deh or fi patronii aia care da acelasi salar si dake muncesti de la 8 la 8 nu ;)?

  5. Sa-ti raspund direct la intrebare. Parerea mea e ca norocul face parte din viata fiecaruia si e destul de important. Acum fiecare intelege ce vrea prin “noroc”. Pentru unii poate inseamna sa castige la 6/49, iar pentru altii inseamna sa fie sanatosi. Legat de munca… este o vorba “cine-i tanar si munceste, ori e prost ori nu gandeste!”. Pentru mine e o necesitate. Daca-ti place sa muncesti nu se mai numeste munca, se numeste hobby. Cum spuneai tu, tot respectul pentru cel care are o slujba si poate intretine o familie. Dar tot respectul si pentru cel care sta cu berea in mana si astepta un pont de la Gicu atat timp cat se descurca si nu-si plange de mila ca nu are bani. Intr-adevar, se castiga mai bine aici (USA) decat in Romania. Si sunt munci necalificate in care castigi mai bine decat daca ai fi director sau sa zicem programator. Ca mergi acasa si strici banii pe prostii deja e alta poveste, nu vad legatura cu norocul (eventual poti sa zici ca nu ai avut norocul sa fii mai chibzuit). Eu am incercat sa-mi fac “norocul”, dar nu as fi avut nici o sansa sa realizez ce am realizat si sa ajung unde am ajuns daca nu exista “ceva” din exterior. Au fost momente in care am stat si m-am gandit de unde atat noroc pe capul meu. Dar aici intervine subiectivismul si ceea ce vad eu ca fiind noroc altcineva il poate considera ghinion. Am debitat cam mult. :) Sa ma scuzati, dar e 4 AM si ar fi trebuit sa dorm de cateva ore bune.

Comments are closed.