Discursurile de la BizTech Oradea

Saptamana trecuta am participat la BizTech 2011, cea mai mare conferinta IT din Oradea, la invitația CG&GC HiTech Solutions. Pe langa partea de marketing despre care am scris saptamana trecuta, au existat si doua discursuri axate pe motivare. Cei doi speakeri au fost Silviu Hotăran fondator Microsoft Romania si Managing Director GKTI Semper Human si John Cuşa, Director Business Solutions la RHS Company.

Discursurile celor doi au fost simple si la obiect, cu o doza calculata de fun in ele, iar dupa ce te faceau sa zambesti, te loveau cu o intrebare simpla, directa care te facea sa te gandesti la ce gresim in viata, in cariera, in relatia cu angajatorul sau cu angajatii. Cred ca au fost doua discursuri demne de o conferinta TED.

John CuÅŸa, a inceput cu lucrurile care il leaga de Oradea, fapt care a dezinhibat audienta: doua meciuri intre Farul Constanta si Crisul Oradea din anii ’70, si o parcare neregulamentara in Oradea in 71. Subiectul lui principal a fost criza financiara, si de ce ar trebui sa ne orientam spre ce putem face in timpul crizei ca sa crestem folosind ce se intampla pe piata, si nu sa incercam sa ne mentinem in zona de confort in care am fost inainte. A vorbit si despre importanta oamenilor din IT, oameni care dupa parerea lui sunt intr-o continua evolutie prin faptul ca tot timpul trebuie sa fie la curent cu noile descoperiri in domeniu si implicit e bine sa fie lasati sa ajute compania, sa aduca acel plus pentru care au fost angajati, sa li se permita sa tehnologizeze compania pentru cresterea productivitatii. Va transmit si recomandarea lui din Harvard Business Review, articolul “5 stadii de evolutiei a unei companii“. In afara panelurilor, omul John CuÅŸa, este destins, distins, glumet, usor arogant dar pe buna dreptate si in acelasi timp un om modest, transant care stie sa puna punctul pe i si sedila la tz cand este nevoie. Radem, glumim, dar cand am vrut sa discut cu el o problema mai serioasa, a devenit instant analitic si nu a ezitat sa isi ofere ajutorul. Un om de nota zece.

Silviu Hotăran, a avut un singur set de slide-uri, pe care l-a impartit in doua discursuri distincte, dar foarte bine legate intre ele. Prima parte a prezentarii lui a fost in primul panel, pentru IT-isti si manageri IT. A vorbit despre leadership, despre ce trebuie sa facem pentru a deveni manageri mai buni in companiile pentru care lucram, pentru oamenii cu care lucram si de ce nu, in viata de zi cu zi. A doua parte a discursului, a venit dupa cel al lui John Cusa din al treilea panel destinat managerilor de top si antreprenorilor, unde prezentarea lui s-a bazat pe experienta personala, pe povestea vietii lui, pe increderea pe care a primit-o de la managerii lui. Ne-a subliniat patru pasi pe care trebuie sa ii urmam pentru a putea excela in ceea ce facem:

  • Cere mai mult de la tine! asigura-te ca nu ceri cuiva sa faca ceva mai mult decat esti tu dispus faci, sau lead by example.
  • Da mai mult celorlalti! incearca sa subliniezi problemele pe care le are un om printr-un feedback constructiv, nu unul negativ, dar in acelasi timp, nu uita sa acorzi feedback si sa feliciti rezultatele pozitive obtinute de oamenii din echipa ta. Don’t take them for granted! Asta te va ajuta sa ii cunosti mai bine si ii va deschide pe ei spre tine. Nu lasa problemele situatiile aparute sa mocneasca, ofera-le ajutorul si sustinerea ta.
  • Cere mai mult celor din echipa ta decat oricine altcineva, dar asta numai dupa ce ai aplicat pasul doi, dupa ce ai ajuns sa iti cunosti echipa, dupa ce le-ai acordat incredere si dupa ce ti-au raspuns cu aceeasi moneda.
  • ultimul pas, este cel de a proteja echipa. Rolul unui manager este acela de a isi forma o echipa BUNA, de a fi acolo pentru ei, a le oferi un sentiment de siguranta si acela de a le alunga temerile. Fara echipa, un manager este doar un alt angajat, un contributor individual.
Comunicarea cea mai buna incepe de obicei prin a il asculta pe celalalt, iar in business ai nevoie atat de vointa cat si de imaginatie, pentru ca fara vointa imaginatia se rezuma la a genera idei care nu sunt urmarite, si fara imaginatie vointa nu are o directie.
Vreau sa le multumesc inca o data celor din echipa CG&GC HiTech Solutions: Adina, Paul, Lilisor, Cristian, Ioana Cristina, Ioana Alexandra, Imi, Andrei, Ionut, pe care ii gasiti pe site-ul cg-hitech.ro, pe blogul blog.cg-hitech.ro, pe twitter & facebook.
Va las pe final cu o parte a discursului lui Silviu Hotăran, surprins de TheFUA.