Never Let Me Go la Cinemateca TIFF

Miercuri, 2 noiembrie, nu am apucat să ajung la Cinemateca TIFF, așa că am oferit invitația mea pe blog, în schimbul unui review al filmului vizionat. Cel care s-a anunțat primul că dorește această invitație, este Lazi, și va las cu cuvintele lui mai jos.

***

Review Never Let Me Go, scris de Lazi

Prin amabilitatea lui Marius am reuÈ™it să ajung la proiecÈ›ia Never Let Me Go de la CinemaVictoria. Filmul e o producÈ›ie foarte interesantă, având în prim-plan drama a trei tineri cu soarta (pre)pecetluită. Cei trei au fost crescuÈ›i într-un soi de centru alături de mulÈ›i alÈ›i copii – cu scopul de a fi donatori de organe atunci când ajung la maturitate, murind la o vârstă la care alÈ›ii probabil È™i-ar întemeia o familie.

Kathy H., Ruth și Tommy D. sunt personajele centrale care formează un veritabil triunghi amoros care sfârșește în mod tragic. Predestinarea lui Kathy H. și Tommy D. este sugerată chiar și din numele lor, fiind singurele personaje din film care au un iz de identitate completă (H. și D.), celelalte personaje având nume și mai generice. Cei doi ajung într-un final împreună, după o relație îndelungată a lui Tommy cu Ruth, cu prea puțin timp rămas însă. Spre sfârșit Tommy D. moare efectuând ultima donare și Kathy H. încearcă să accepte faptul că va avea aceeași soartă.

Dincolo de această parte amoroasă, filmul impresionează prin tema destul de nonconformistă și plină de simboluri. Amânarea morții căutată de Tommy și Kathy nu s-a întâmplat pentru simplul fapt că această nu există (toți suntem egali în față morții), iar în cazul în care lumea se întreba de ce ei nu au fugit cred că din cauza modului în care au fost crescuți în acea doctrină.

M-a surprins modul în care a fost punctată frica de moarte în acest final subit al personajelor, iar replica de către sfârÈ™it a lui Kathy cred că face tot filmul: “What I’m not sure about, is if our lives have been so different from the lives of the people we save. We all complete. Maybe none of us really understand what we’ve lived through, or feel we’ve had enough time.”

***

Urmeaza la Cinemateca TIFF un film surpriza, joi, 10 Noiembrie 2011. Biletul de intrarea la proiecţii este de 5 lei, si acestea au loc in fiecare Joi la cinema Victoria in Cluj-Napoca.

Pentru mai multe informatii despre programul Cinematecii, accesaţi site-ul APFR sau pagina de Facebook.

3 thoughts on “Never Let Me Go la Cinemateca TIFF

  1. Poate n-ar strica sa mentionezi ca Never Let Me Go este o ecranizare a frumosului roman al lui Ishiguro cu acelasi nume… pentru astia care prefera cartile, filmelor… De asemenea faptul ca ca povestea este plasata intr-o istorie alternativa in care unii copii sunt crescuti in ferme de organe, cred ca este destul de relevant. Poate chiar mai relevant decat povestea de iubire. Castingul acestui film este, de asemenea, remarcabil :) Enjoy.

  2. Pingback: Surprize la #CinematecaTIFF | .marius perijoc

Comments are closed.